\(\displaystyle{ 2x^4+7x^3-2x^2+7x+4=0}\)
nie chcę całego rozwiązania, bo wiem jak rozwiązywać tego typu zadania, jednak narazie nie umiem tutaj znaleźć ani jednego pierwiastka :/
wystarczy jeden pierwiastek i skąd on się bierze...
rozwiąż równanie (czyli znajdź pierwiastki)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
rozwiąż równanie (czyli znajdź pierwiastki)
najprawdopodobniej cos jest nie tak z równaniem - pierwiastki wychodzą masakra:
pierwszy rzeczywisty:
drugi rzeczywisty:
zespolonych nie wypisuje, ale wygladaja podobnie
[ Dodano: 6 Grudnia 2007, 22:35 ]
no chyba ze ktos widzi je od razu
pierwszy rzeczywisty:
drugi rzeczywisty:
zespolonych nie wypisuje, ale wygladaja podobnie
[ Dodano: 6 Grudnia 2007, 22:35 ]
no chyba ze ktos widzi je od razu
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
rozwiąż równanie (czyli znajdź pierwiastki)
Mi się wydaje, że to miało tak wyglądać
\(\displaystyle{ 2x^4+7x^3-2x^2+7x+2=0}\), bo przy tym mamy ładne równanie zwrotne
\(\displaystyle{ 2x^4+7x^3-2x^2+7x+2=0}\), bo przy tym mamy ładne równanie zwrotne
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
rozwiąż równanie (czyli znajdź pierwiastki)
a jaki wtedy będzie pierwiastek,bo jakoś nie widzę :/polskimisiek pisze:Mi się wydaje, że to miało tak wyglądać
\(\displaystyle{ 2x^4+7x^3-2x^2+7x+2=0}\), bo przy tym mamy ładne równanie zwrotne
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
rozwiąż równanie (czyli znajdź pierwiastki)
Nie wiem czy będzie ładny pierwiastek, ale na równanie tego typu (czyli zwrotne) jest bardzo fajny łatwy algorytm postępowania (patrz: Kompendium-->Algebra-->Rozwiązywanie wielomianów wysokich stopni)