pierwiastek wielomianu i jego krotność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

pierwiastek wielomianu i jego krotność

Post autor: milalp »

zad.1
wykarz ze jeśli wielomian w(x)= x^3+ ax + b ma dwkrotny pierwiastek to 4a^3 + 27b^2 =0


zad.2
wiadomo ze liczby x1, x2, x3 sa pierwiastkami równania x^3 + 3 x^2 - 2x +1 =0. utwórz wielomian, którego miejscami zerowymi były by liczby:
a) y1=x1x2
y2+x1x3
y3=x2x3
ODPOWIEDZ