pierwiastek wielomianu i jego krotność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

pierwiastek wielomianu i jego krotność

Post autor: milalp »

zad.1
o wielomianie w(x)= x^3 ax^2= bx = c wiadomo ze:
w(0)= -1
w(1)= 2
w(3)=4
wyznacz:
iloczyn tych pierwiastków
sume tych pierwiastków
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

pierwiastek wielomianu i jego krotność

Post autor: fanch »

jezeli dobrze sie domyslam to tam gdzie jest znak '=' miałbyc '+', i pewnie miedzy x^3 a ax^2 tez miałbyc albo + czy -...

wyznacz wzór wielomianu tworząc układ równań z 2 niewiadomymi: a i b,
niewiadoma c to wyraz wolny który jest równy -1 ( bo W(0)=-1 ).
a układ ma wygladać tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=1^3+a*1^2+b*1-1\\4=3^3+a*3^2+b*3-1\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ