a) \(\displaystyle{ (3-2x)(1-2x)(x-1)(x+2)>0}\)
b) \(\displaystyle{ (x+7)^{3}(2-x)^{5}(x^{2}-x+8)(x^{2}-2x+16)>0}\)
Proszę serdecznie o pomoc
Rozwiąż nierówności i przedstaw na osiach liczbowych ...?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówności i przedstaw na osiach liczbowych ...?
a) na osi x zaznaczamy pierwiastki:\(\displaystyle{ -2, \frac{1}{2}, 1, \frac{3}{2}}\), ponieważ \(\displaystyle{ a _{4}>0}\), wykres zaczynamy rysować powyżej osi x od prawej strony, zgodnie ze znakiem nierówności otrzymujemy: \(\displaystyle{ x (- ;-2)\cup( \frac{1}{2} ;1)\cup( \frac{3}{2};+ )}\)
b) czynników \(\displaystyle{ x^2-x+8}\)oraz\(\displaystyle{ x^2-2x+16}\)nie można rozłożyć, więc jedyne pierwiastki to: \(\displaystyle{ -7, 2}\), ponieważ \(\displaystyle{ a _{6} (-7;2)}\)
b) czynników \(\displaystyle{ x^2-x+8}\)oraz\(\displaystyle{ x^2-2x+16}\)nie można rozłożyć, więc jedyne pierwiastki to: \(\displaystyle{ -7, 2}\), ponieważ \(\displaystyle{ a _{6} (-7;2)}\)