a) \(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x-1}+1= \frac{6x-x^{2}-6}{x-1}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{2}{x^{2}+x}-\frac{1}{x^2}= \frac{1}{6x}}\)
[ Dodano: 6 Grudnia 2007, 18:33 ]
Bardzo pilne .. proszę serdecznie. Bo ja tu nic nie wymyśle a potrzebuje na jutro :/
Równania..
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Równania..
a) \(\displaystyle{ D=R-{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x-1}+1= \frac{6x-x^{2}-6}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(2x-3)-(6x-x^{2}-6)}{x-1}+1=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x^2-4x+3)+(x-1)}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2-3x+2}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-2)}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ x=2}\), ponieważ x=1 nie nalezy do dziedziny
\(\displaystyle{ \frac{2x-3}{x-1}+1= \frac{6x-x^{2}-6}{x-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(2x-3)-(6x-x^{2}-6)}{x-1}+1=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x^2-4x+3)+(x-1)}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2-3x+2}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-2)}{x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ x=2}\), ponieważ x=1 nie nalezy do dziedziny