Dzis mam znowu problem ,zeby zapisac to w postaci iloczynowej :
\(\displaystyle{ W(x)= x^{8} + 4x^{4} +1}\)
jak zapisac w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 289
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
jak zapisac w postaci iloczynu
\(\displaystyle{ x^8 + 4x^4 + 1 = 4x^8 + 4x^4 + 1 - 3x^8 = (2x^4 + 1)^2 - (sqrt{3}x^4)^2 = (2x^4 + 1 - sqrt{3}x^4)(2x^4 + 1 + sqrt{3}x^4)}\)
- Tys
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 12 kwie 2005, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 12 razy
jak zapisac w postaci iloczynu
a jak to teraz szybko doprowadzic do tego aby stopien byl co najwyzej drugi?
[ Dodano: Sro Kwi 13, 2005 3:04 pm ]
Trzeba mi tez przedstawic w postaci iloczynu taki wielomian:
W(x)= 2x^{4} - 3x^{2} +5
[ Dodano: Sro Kwi 13, 2005 3:04 pm ]
Trzeba mi tez przedstawic w postaci iloczynu taki wielomian:
W(x)= 2x^{4} - 3x^{2} +5