a) \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}-14x-24=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}-x-5=0}\)
Rozwiaż równania - pomoc dla kolegi
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Rozwiaż równania - pomoc dla kolegi
\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}-x-5=0}\)
\(\displaystyle{ x^3(x+5)-(x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3-1)(x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+x+1)(x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in R} x^2+x+1>0}\), ponieważ \(\displaystyle{ \Delta < 0 \ (\Delta=-3)}\)
\(\displaystyle{ x-1=0 x+5=0}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-5}\)
\(\displaystyle{ x^3(x+5)-(x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^3-1)(x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+x+1)(x+5)=0}\)
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x \in R} x^2+x+1>0}\), ponieważ \(\displaystyle{ \Delta < 0 \ (\Delta=-3)}\)
\(\displaystyle{ x-1=0 x+5=0}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-5}\)