Witam.
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ xm ^{3} -(2m+1)x ^{2} +(2-3m)x=0}\) ma rozwiązania, których suma jest dodatnia? Dzięki...
Równanie wielomianowe z parametrem
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Równanie wielomianowe z parametrem
Ponieważ 0 jest pierwiastkiem tego równania i nie wpływa na wynik to możemy sobie wielomian podzielić przez x (btw. chyba pierwszy wyraz ma x^3 a nie m^3):
\(\displaystyle{ x^2m -(2m+1)x +(2-3m)=0}\)
A to już jest normalnie równanie kwadratowe (wzory Viete'a się przydadzą).
\(\displaystyle{ x^2m -(2m+1)x +(2-3m)=0}\)
A to już jest normalnie równanie kwadratowe (wzory Viete'a się przydadzą).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Równanie wielomianowe z parametrem
Tak x ^{3} a nie m. przepraszam pomyłka. Nie pomyślałem o tym rozwiązaniu Dzięki