Ze zbioru... sprawdź czy liczby są pierwiastkami wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Daro0071
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 4 gru 2007, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy

Ze zbioru... sprawdź czy liczby są pierwiastkami wielomianu

Post autor: Daro0071 »

Ze zbioru\(\displaystyle{ \frac{1}{3}, \frac{1}{6} , \frac{1}{2}}\) wybierz liczby, które sa pierwiastkami wielomianu: \(\displaystyle{ W(x)=6x^4-x^3+5x^2-x-1}\)

Może ktoś pomoże mi to rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 19:51 przez Daro0071, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Ze zbioru... sprawdź czy liczby są pierwiastkami wielomianu

Post autor: wb »

Wstaw te liczby pod x we wzorze wielomianu. Liczby, dla których otrzymasz 0, są pierwiastkami.
ODPOWIEDZ