Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PLNY2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż nierówność

Post autor: PLNY2 »

Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie:

Podaj najmniejszą i największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{2x-4}{x+4} qslant 5}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Dargi »

\(\displaystyle{ \frac{2x-4-5x-20}{x+4} qslant 0\iff \frac{-3(x+8)}{x+4} qslant 0\iff -3(x+8)(x+4) qslant 0\iff x\in}\) Jak wiadać najmniejsza -8 największa -4
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: scyth »

-4 raczej nie, bo nie należy do dziedziny.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Dargi »

scyth, oczywiście więc będzie to -3.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: scyth »

-5, bo -3 nie spełnia nierówności
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Dargi »

Taaa :D Kurde tak to jest jak się źle spojrzy :]
ODPOWIEDZ