Uklad rownan stopnia III

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Paweł
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 7 sty 2005, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leftyujhbgdyjhstein
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Uklad rownan stopnia III

Post autor: Paweł »

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l} x+y + z = 0 \\ x^2 + y^2 + z^2 = 26 \\ x^3 + y^3 + z^3 = 36\end{array}}\)

noi łatwo wyliczyc , ze \(\displaystyle{ xy + yz + xz = -13}\) , a skad wziasc warunek \(\displaystyle{ xyz}\) ?
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Uklad rownan stopnia III

Post autor: Zlodiej »

Jeśli chcesz znaleźć xyz to proszę bardzo:

Niech x,y,z będą pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(m)=m^3+\alpha m^2 + \beta m+\gamma}\)

Korzystając ze wzorów Viete'a mamy:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x+y+z=-\alpha=0\\xy+xz+yz=\beta\\xyz=-\gamma\end{array}}\)

Wiemy, że:

\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^3+\alpha x^2 + \beta x+\gamma=0\\y^3+\alpha y^2 + \beta y+\gamma=0\\ z^3+\alpha z^2+\beta z+\gamma=0\end{array}}\)

Dodaj to stronami.

\(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3+\alpha (x^2+y^2+z^2)+\beta (x+y+z)+3\gamma=0}\)

Podstawiając z równań powstałych przez zastosowanie wzorów Viete'a otrzymujesz równość:

\(\displaystyle{ x^3+y^3+z^3-3xyz=0}\)
Paweł
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 7 sty 2005, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leftyujhbgdyjhstein
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Uklad rownan stopnia III

Post autor: Paweł »

racja ! , thx
ODPOWIEDZ