postac iloczynowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Tys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 12 kwie 2005, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

postac iloczynowa

Post autor: Tys »

Zapisz podane wielomiany w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+4x^{2}+3}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^{4}-x^{2}+3}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

postac iloczynowa

Post autor: Tomasz Rużycki »

Marek: Zastanów się nad tym co piszesz... To nie pierwszy raz. Jak zero może być pierwiastkiem wielomianu o wyrazie wolnym różnym od 0?...

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+4x^2+3=(x^2+2)^2-1=(x^2+1)(x^2+3)}\)

Drugi wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych. Nie mam chwilowo pomysłu, jak go zamienić na iloczyn dwóch nierozkładalnych trójmianów, więc masz dwie możliwości:

1) obliczyć jego pierwiastki zespolone, po czym dobrać te trójmiany,
2) układ równań (trójmiany w postaci x^2+ax+b oraz x^2+cx+d, wymnożyć no i przyrównywać współczynniki do wyjściowego:)

Może ktoś to 'normalnie' zamieni na czynniki =)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ