Zadanie jest następujące:
Wielomian \(\displaystyle{ W(X) = -2x^4+5x^3+9x^2-15x-9}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ 2x+1}\). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
Zadanie jest proste i bez problemu potrafię je obliczyć żmudnym dzieleniem wielomianu, wychodzi \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2} x=3 x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3}}\).
Chodzi mi czy można tutaj zastosować przyjemny, szybki i elegancki schemat Hornera z dzieleniem (2x+1)... tylko jak? Nie mam pomysłu jak wykonać ten schemat przy dzieleniu 2x+1, a przy wykonywaniu przez \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) nie wychodzi.
Proszę o pomoc
Wielomian 4.stopnia i schemat Hornera
- vizzdoom
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 11 razy
Wielomian 4.stopnia i schemat Hornera
No właśnie PRAWIE mi wychodzi :
Na końcu wychodzi reszta 0.25 czyli niby nie podzielne.
A jak dzielę "z buta" to mam równanie:
\(\displaystyle{ (-x^3+3x^2+3x-9)(2x+1)}\)
Kod: Zaznacz cały
-2 +5 +9 -15 -9 || -0.5 // mój prowizoryczny schemat Hornera ;)
| -1 -2 -3.5 9.25
v
---------------------------------
-2 +4 +7 -18.5 0.25
A jak dzielę "z buta" to mam równanie:
\(\displaystyle{ (-x^3+3x^2+3x-9)(2x+1)}\)
- nina90
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 3 razy
Wielomian 4.stopnia i schemat Hornera
Nie wiem skąd taki schemat Hornera wytrzasnęłaś. nie mam pojęcia jak tu można robić tabelkę, nie znalazłam tego.
-2 +5 +9 -15 -9
-0,5 -2 +6 +6 -18 0
-2 sie przepisuje
\(\displaystyle{ 5 -0,5\cdot -2=6}\)
\(\displaystyle{ 9 -0,5\cdot 6=6}\)
\(\displaystyle{ -15 -0,5\cdot 6=-18}\)
\(\displaystyle{ -9 -0,5\cdot -18=0}\)
\(\displaystyle{ (x-0,5)(-2x^{3} + 6x^{2} + 6x - 18)}\)
mam nadzieje ze dobrze napisałam. mi wszysło
[ Dodano: 5 Grudnia 2007, 13:55 ]
w dolnych obliczeniach tam gdzie masz "minus" powinien byc w nawias. a w tych liczbach na początku nad -0,5 powinno być miejsce wolne. po prostu przesuń górną linijkę o liczbę do przodu. a wyjdzie Tobie tabelka z Hornera
-2 +5 +9 -15 -9
-0,5 -2 +6 +6 -18 0
-2 sie przepisuje
\(\displaystyle{ 5 -0,5\cdot -2=6}\)
\(\displaystyle{ 9 -0,5\cdot 6=6}\)
\(\displaystyle{ -15 -0,5\cdot 6=-18}\)
\(\displaystyle{ -9 -0,5\cdot -18=0}\)
\(\displaystyle{ (x-0,5)(-2x^{3} + 6x^{2} + 6x - 18)}\)
mam nadzieje ze dobrze napisałam. mi wszysło
[ Dodano: 5 Grudnia 2007, 13:55 ]
w dolnych obliczeniach tam gdzie masz "minus" powinien byc w nawias. a w tych liczbach na początku nad -0,5 powinno być miejsce wolne. po prostu przesuń górną linijkę o liczbę do przodu. a wyjdzie Tobie tabelka z Hornera
- vizzdoom
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 11 razy
Wielomian 4.stopnia i schemat Hornera
WOOOW. Sry no ludzie sorry nina, dzięki za pomoc. Dopiero teraz zauważyłem o co chodzi... typowo przez przypadek wpadłem analizując twój post.
W mojej tabelce pierwszym mnożeniem jest -2 i -0.5. Normalnie jest to równe 1 a nie -1 jak ciągle pisałem Dalej wszystko wychodzi Kurde takie same styki mam jak pisze w C++, b. denerwujące.
Ale dzięki za okazaną pomoc.
W mojej tabelce pierwszym mnożeniem jest -2 i -0.5. Normalnie jest to równe 1 a nie -1 jak ciągle pisałem Dalej wszystko wychodzi Kurde takie same styki mam jak pisze w C++, b. denerwujące.
Ale dzięki za okazaną pomoc.