Wykaż podzielność wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Wykaż podzielność wielomianu.

Post autor: JarTSW »

Wykaże, ze dla n należącego do N, wielomian jest podzielny przez dwumian x-r

\(\displaystyle{ W=x^{2n-1}-1}\)
r=1
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 08:15 przez JarTSW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wykaż podzielność wielomianu.

Post autor: Piotrek89 »

jeżeli wielomian W(x) jest podzielny przez x-r to W(1)=0 więc:

\(\displaystyle{ W(1)=1^{2n-1}-1=1-1=0}\)
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Wykaż podzielność wielomianu.

Post autor: JarTSW »

Dzięki!
ODPOWIEDZ