podzielność wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

podzielność wielomianu

Post autor: lolek900 »

Mam takie dwa przykłady i nie wiem, jak je rozwiazac, prosze o pomoc, za wszelka pomoc z góry bardzo dziękuję.....
Dla jakich wartości a i b wielomian Z(x) jest podzielny przez S?\(\displaystyle{ a) Z(x) = x ^{5} - (a-5) x ^{3} - (b-4) x -(4a+5b+10)

S(x) = x ^{2} +25

b) Z(x) = (2a-b) x ^{4} +(a-b) x ^{3} +(5a+3b) x ^{2} -9

S(x) = x ^{2} +9}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2007, o 20:07 przez lolek900, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

podzielność wielomianu

Post autor: Szemek »

Podziel pisemnie wielomiany, otrzymana reszta musi być wielomianem zerowym.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

podzielność wielomianu

Post autor: przemk20 »

albo gdy znasz zespolaki
\(\displaystyle{ a) \ Z(\pm5i) = 0 \\
b) \ Z( 3i )=0}\)
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

podzielność wielomianu

Post autor: lolek900 »

hmm.....może nie kumam tego za bardzo, ale normalnie nic mi nie wychodzi, nie wiem, gdzie popełniam błąd...
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

podzielność wielomianu

Post autor: jacek_ns »

Szemek pisze:Podziel pisemnie wielomiany, otrzymana reszta musi być wielomianem zerowym.
najtrudniejsza metoda

a nie lepiej skorzystac z twierdzenie bezoute'a?

i mamy

\(\displaystyle{ \begin{cases}W(5)=0\\W(-5)=0\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

podzielność wielomianu

Post autor: przemk20 »

chyba raczej
\(\displaystyle{ Z( 5 i) =0}\)
ODPOWIEDZ