dwukrotny pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

dwukrotny pierwiastek wielomianu

Post autor: rumun1990 »

Witam,mam takie zadanie:
Wykaż że liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
b) W(x)= \(\displaystyle{ x ^{4}}\) -\(\displaystyle{ 2x ^{3}}\) + \(\displaystyle{ 4x ^{2}}\) + 6x , r=-1

i ten wielomian W(x) podzieliłem przez \(\displaystyle{ (x+1) ^{2}}\)=\(\displaystyle{ x ^{2}}\) + 2x + 1

i wynik z dzielenia wyszedł mi \(\displaystyle{ x ^{2}}\) + 3

Co mam dalej zrobić ?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

dwukrotny pierwiastek wielomianu

Post autor: *Kasia »

Co mam dalej zrobić ?
Jak na mój gust, zadanie jest skończone. Jeśli podzieliłeś i reszta jest równa 0, to znaczy, że r jest pierwiastkiem dwukrotnym.
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

dwukrotny pierwiastek wielomianu

Post autor: rumun1990 »

ok dzięki bo nie mam w zbiorze odpowiedzi do tego zadania i nie wiem czy dobrze
ODPOWIEDZ