Wyznaczyć wartości paramatru m.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Wyznaczyć wartości paramatru m.

Post autor: Dargi »

Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) dla których równanie \(\displaystyle{ mx^3+(9m-3)x^2+(2-m)x=0}\) ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
No i ja zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ mx^3+(9m-3)x^2+(2-m)x=0\iff x[mx^2+3(3m-1)x+(2-m)]=0\iff x=0 \vee mx^2+3(3m-1)x+(2-m)=0}\)
Rozpatruje najpierw
I. Dla \(\displaystyle{ m=0}\)
\(\displaystyle{ -3x+2=0\iff x=\frac{2}{3}>0}\) Spełnia
II Dla \(\displaystyle{ m\neq 0}\)
Równianie będzie posiadało co najmniej jeden pierwiastek dodatni \(\displaystyle{ \iff \begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta =0\\ x_0>0 \end{cases}\vee \begin{cases} a\neq 0 \\ \Delta >0\\ ...... \end{cases}}\)
No i w wykropkowane miejsca brakuje mi warunku. Proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Wyznaczyć wartości paramatru m.

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ x_1x_2}\)
ODPOWIEDZ