Niebanalne zadanie z fizyki(ruch 2 kulek) Wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
damtur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 paź 2006, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Niebanalne zadanie z fizyki(ruch 2 kulek) Wielomian

Post autor: damtur »

Mamy dwie kulki na płaszczyźnie opisane następującymi wartościami:
sx=położenie w poziomie(rosnie w prawo )
sy=położenie w pionie (rośnie w dół ale to nie ważne jest :) )
vx=predkosc w poziomie
vy=predkosc w pionie
am= wartosc przyspieszenia
r=promien kulki

mase kulki traktujemy jako punktowa

Zadanie polega na wyznaczeniu czasu w którym kulki spotkaja sie (gdy nie spotkaja sie wystarczy ze po prostu bede to wiedzial nie chce czasu zespolonego ani ujemnego).

(kulki dostaja w pewnym czasie t=0 parametry te co podalem i zbadac czy sie spotkaja po prostu)

zakladamy ze promien kulek jest identyczny

wedlug mnie mozna to obliczyc ze wzoru

\(\displaystyle{ \sqrt{(x_{1}(t)-x_{2}(t))^{2} + (y_{1}(t)-y_{2}(t)) ^{2} } =2r}\)

gdzie \(\displaystyle{ x_{1}(t)}\) mozna policzyc ze wzoru
\(\displaystyle{ x_{1}(t)=sx_{1}+vx{1}*t+am_{2}*0,5*t^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x_{2}(t)}\) mozna policzyc ze wzoru
\(\displaystyle{ x_{2}(t)=sx_{2}+vx{2}*t+am_{2}*0,5*t^{2}}\)

a y-ki odpowiednio

jako ze mamy wszystkie dane oprócz t można wyznaczyć t ale jak zrobić to najprościej, bo mi wychodzi równanie 4tego stopnia jak na to patrzę...

pamiętajcie t>=0

Pozdrawiam,
Damian Turyczński
ODPOWIEDZ