Wielomian z dwiema niewiadomymi.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Wielomian z dwiema niewiadomymi.

Post autor: Dargi »

Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ ax^3+bx^2-4x+2=0}\) z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\). Oblicz a oraz b, jeżeli wiesz, że są one liczbami wymiernymi.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Wielomian z dwiema niewiadomymi.

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} a + 2b-4 \sqrt{2} + 2=0 \\ \sqrt{2}(2a-4)=-2b-2}\)

Prawa strona jest wymierna. Po lewej stronie mamy iloczyn liczby wymiernej i niewymiernej. Jest on prawie zawsze niewymierny - jest tylko jeden wyjątek, gdy czynnik, który jest liczbą wymierną jest zerem. Zatem:
\(\displaystyle{ 2a-4=0 \\ a=2 \\ -2b-2=0 \\ b=-1}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Wielomian z dwiema niewiadomymi.

Post autor: Dargi »

Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ