Trójmian kwadratowy z parametrem-zadanie.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- My4tic
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 20 sie 2004, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Source
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Trójmian kwadratowy z parametrem-zadanie.
Chyba jednak nie... jak podstawisz 2 to wyjdzie m=-1 a prawidłowa odp. to m=-3. Twoje rozwiązanie jest dobre jeśli delta = 0 ale jeśli jest różna od zera to podstawienie nic nie da. W zadaniu nie jest napisane, że jest to jedyny pierwiastek.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2005, o 21:52 przez My4tic, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trójmian kwadratowy z parametrem-zadanie.
Eh... Źle przepisałeś przykład =) Na początku powinno być \(\displaystyle{ x^3}\), a nie \(\displaystyle{ x^2}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trójmian kwadratowy z parametrem-zadanie.
To widocznie błąd jest w książce... Każdemu może się zdarzyć....
\(\displaystyle{ 3x^2+mx-10=0}\)
Dla x=2 mamy:
\(\displaystyle{ 3\cdot 2^2+2m-10=0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ m=-1}\)
...
Jak już mówiłem, błąd jest w książce...
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
[ Dodano: Pią Kwi 08, 2005 9:06 pm ]
Policz sobie już ten wyróżnik.... Zastanów się, czy może być równy 0....
\(\displaystyle{ 3x^2+mx-10=0}\)
Dla x=2 mamy:
\(\displaystyle{ 3\cdot 2^2+2m-10=0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ m=-1}\)
...
Jak już mówiłem, błąd jest w książce...
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
[ Dodano: Pią Kwi 08, 2005 9:06 pm ]
Policz sobie już ten wyróżnik.... Zastanów się, czy może być równy 0....
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Trójmian kwadratowy z parametrem-zadanie.
Zgadzam się z Tomkiem powinno mieć to postać:
\(\displaystyle{ x^{3}+2x^{2}+mx-10}\)
Wtedy ma to sens i rozwiązanie jest poprawne.
Z jakiej to książki masz?
\(\displaystyle{ x^{3}+2x^{2}+mx-10}\)
Wtedy ma to sens i rozwiązanie jest poprawne.
Z jakiej to książki masz?
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2005, o 23:14 przez dem, łącznie zmieniany 1 raz.