Znajdź a i b, znając jedno z miejsc zerowych wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Znajdź a i b, znając jedno z miejsc zerowych wielomianu.

Post autor: fryxjer »

Jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ 3x^{3}+ax^{2}+bx+12=0}\) gdzie a i b należą do zbioru liczb całkowitych, jest liczba \(\displaystyle{ 1+\sqrt3}\). Znajdź a i b.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2007, o 22:01 przez fryxjer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Znajdź a i b, znając jedno z miejsc zerowych wielomianu.

Post autor: Lady Tilly »

a=-12
b=6
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Znajdź a i b, znając jedno z miejsc zerowych wielomianu.

Post autor: fryxjer »

Jak to zrobiłaś? \(\displaystyle{ W(1+\sqrt3)}\)?
ODPOWIEDZ