Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Azusa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 8 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Azusa »

\(\displaystyle{ 2x^{3} - 3x^{2} + 1}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2007, o 20:23 przez Azusa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Szemek »

wskazówka
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem wielomianu
Awatar użytkownika
Azusa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 8 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Azusa »

Ale co z tym pierwiastkiem ? ^.^ wybacz ale matematyka to dla mnie czarna magia.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ W(x)=2(x-1)^2(x+ \frac{1}{2} )}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ 2x^{3} - 3x^{2} + 1 = 2x^{3} -x^2-1 -2x^2 + x +1 =x(2x^2 - x - 1) - (2x^2 - x - 1) = (x - 1)(2x^2 - x - 1) = (x - 1)(2x^2 + x - 2x - 1) = (x - 1)[x(2x + 1) - (2x + 1)] = (x-1)(x-1)(2x+1) = (x-1)^2 (2x+1) = 2(x-1)^2 (x+\frac{1}{2})}\)
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: fryxjer »

Dzielniku wielomianu zawsze szukasz w jego wolnym wyrazie. Masz pierwiastek 1, więc wielomian możesz podzielić przez (x-1), tym samym rozkładając go na czynniki.
ODPOWIEDZ