zad1
Napisz wielomian W(x) i określ jego stopień, gdy jego współczynniki liczbowe są równe \(\displaystyle{ a_{6}=-2, a_{5}=a_{3}=a_{1}=0, a_{2}=1, a_{4}=-1, a{0}=\sqrt{2}.}\)
czyli powinno być \(\displaystyle{ -2x^6-x^4+x^2+\sqrt{5}}\) i jest stopnia 6-ego ??
zad2 Podaj przyklad wielomianu W(x) stopnia 5 , którego jedynymi pierwiastkami sa liczby -4 , 0 , 3. tego nie wiem
Wielomiany problem z zadaniem i czy dobrze wyliczyłam :)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 8 razy
Wielomiany problem z zadaniem i czy dobrze wyliczyłam :)
no tak 2 a nie 5 ale poza tym dobrze ?
[ Dodano: 21 Listopada 2007, 23:08 ]
a jak rozłożyć \(\displaystyle{ x^3-3x^2-10x}\)
[ Dodano: 21 Listopada 2007, 23:08 ]
a jak rozłożyć \(\displaystyle{ x^3-3x^2-10x}\)