zadanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 10 razy
zadanie z parametrem
Dla jakich wartoscie parametru \(\displaystyle{ m}\) rownanie \(\displaystyle{ x^{4}+2(m-2)x^{2}+m^{2}-1=0}\) ma dwa rozne pierwiastki? Chodzi mi tylko o wypisanie 'zalożeń' do zadania, z reszta raczej poradze
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
zadanie z parametrem
początkowo zakładamy, że \(\displaystyle{ t=x^{2} \wedge t \geqslant 0}\)
Nastepnie załozenia rownania:
\(\displaystyle{ a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ t1*t2>0}\)
\(\displaystyle{ t1+t2>0}\)
Nastepnie załozenia rownania:
\(\displaystyle{ a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ t1*t2>0}\)
\(\displaystyle{ t1+t2>0}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
zadanie z parametrem
Takie małe pytanko borysfan a skąd wiesz czy one są dodatnie czy ujemne więc raczej
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta>0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
zadanie z parametrem
Wartosc t musi byc dodatnia, poniewaz nie wyciganiemy pierwiastka z liczby ujemnej:)
(warunek \(\displaystyle{ t=x^{2} t qslant 0}\)
[ Dodano: 22 Listopada 2007, 18:00 ]
Wartosc t musi byc dodatnia, poniewaz nie wyciganiemy pierwiastka z liczby ujemnej:)
(warunek \(\displaystyle{ t=x^{2} t qslant 0}\))
(warunek \(\displaystyle{ t=x^{2} t qslant 0}\)
[ Dodano: 22 Listopada 2007, 18:00 ]
Wartosc t musi byc dodatnia, poniewaz nie wyciganiemy pierwiastka z liczby ujemnej:)
(warunek \(\displaystyle{ t=x^{2} t qslant 0}\))