Tresc Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x^3 + m*x^2 - 7 *x + n > znajdz trzeci pierwiastek tego wielomianu . Przepraszam ze dzialanie jest napisane na klawiaturze , ale mialem maly problem z symbolami obok x^2 - x do potegi drugiej , * - razy
Niestety kompletnie nie wiem jak zabrac sie za to zadanie wiec prosilbym o jakiekolwiek wskazowki
twierdzenie Bezout - problem z zadaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
twierdzenie Bezout - problem z zadaniem
Można skorzystać z wzorów Viete'a. Wtedy nie musisz wyznaczać parametrów m i n i liczy się łatwo:
W naszym przypadku, jeśli \(\displaystyle{ x_1=1, x_2=1,x_3}\) są pierwiastkami wielomianu W, to
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1=\frac{-7}1}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 1\cdot1+1x_3+1x_3=-7\\
2x_3=-8\\
x_3=-4}\)
W naszym przypadku, jeśli \(\displaystyle{ x_1=1, x_2=1,x_3}\) są pierwiastkami wielomianu W, to
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1=\frac{-7}1}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 1\cdot1+1x_3+1x_3=-7\\
2x_3=-8\\
x_3=-4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
twierdzenie Bezout - problem z zadaniem
Dzieki wielkie napewno rozwiazanie sie przyda ale musze uzyc w tym zadaniu twierdzenia Bezout-a . Z gory przepraszam , ze nie napisalem tego na poczatku