Witam,
Jak zbadać czy funckja jest rosnąca:
\(\displaystyle{ f(x)= x^{3}-3x^{2}+3x+27}\)
Czy funkcja rosnąca?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Czy funkcja rosnąca?
\(\displaystyle{ f(x)= x^{3}-3x^{2}+3x+27 \\ f'(x)=3x^2-6x+3=3(x-1)^2 qslant 0}\)
co oznacza, że funkcja jest rosnąca w całym zbiorze liczb rzeczywistych.
co oznacza, że funkcja jest rosnąca w całym zbiorze liczb rzeczywistych.