Rozwiąż:
\(\displaystyle{ 10x^3-3x^2-2x+1=0}\)
Proszę o pomoc.
Równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równania wielomianowe
\(\displaystyle{ 10x^3-3x^2-2x+1=0 \\ W(x)=10x^3-3x^2-2x+1 \\ W(- \frac{1}{2})=0}\)
Podziel więc W(x) przez \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{2}}\)
Podziel więc W(x) przez \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{2}}\)
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Równania wielomianowe
Tak jak powiedział wb,
\(\displaystyle{ 10x^3-3x^2-2x+1=0\iff 10x^3+5x^2-8x^2-4x+2x+1=0\iff 5x^2(2x+1)-4x(2x+1)+(2x+1)=0\iff (2x+1)(5x^2-4x+1)}\)
Teraz z górki.
\(\displaystyle{ 10x^3-3x^2-2x+1=0\iff 10x^3+5x^2-8x^2-4x+2x+1=0\iff 5x^2(2x+1)-4x(2x+1)+(2x+1)=0\iff (2x+1)(5x^2-4x+1)}\)
Teraz z górki.