Sprawdz, czy wielomian W(x) jest podzielny prez dwumian V(x)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
fils90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lis 2007, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Sprawdz, czy wielomian W(x) jest podzielny prez dwumian V(x)

Post autor: fils90 »

Nie wykonując dzielenia, sprawdz, czy wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian V(x), jeśli:
a) \(\displaystyle{ W(x) 5x^{14}-6x+1, V(x)=x-1}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)3x^{7}- x^{3}+ x^{2}+1, V(x)=x+1}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)x^{3}+ 3x^{2}+x-10, V(x)=x+2}\)
Poprosze was o wytłumaczenie mi tego zadania bo zabardzo tego nie rozumiem, z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Sprawdz, czy wielomian W(x) jest podzielny prez dwumian V(x)

Post autor: sea_of_tears »

a) skoro ma być podzielny przez x-1 to znaczy, że pierwiastkiem wielomianu ma być x=1
W(1)=5-6+1=0
jest to pierwiastek wielomianu W, zatem W jest podzielne przez V
b) pierwiastkiem ma być -1
W(-1)=-3+1+1+1=0
jest pierwiastekiem wielomianu W, zatem W jest podzielne przez V
c) pierwiastkiem ma być -2
W(-2)=-8+12-2-10=-8
nie jest pierwiastekiem, więc W nie dzieli się przez V
fils90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lis 2007, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

Sprawdz, czy wielomian W(x) jest podzielny prez dwumian V(x)

Post autor: fils90 »

Mam tu jeszcze 3 przykłady pomożecie >?
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}x^{4}- x^{2}+ \frac{1}{2}x- \frac{1}{2}, V(x)= x-3}\)

\(\displaystyle{ x ^{4-} \frac{1}{2}x^{3}-4x ^{2}+1, V(x)=x- \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ x ^{8}-3x ^{4}+x ^{3}-27, V(x)=x+ \sqrt{3}}\)
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Sprawdz, czy wielomian W(x) jest podzielny prez dwumian V(x)

Post autor: JarTSW »

Rób analogicznie

a) skoro ma być podzielny przez x-3 to znaczy, że pierwiastkiem wielomianu ma być x=3
W(3)=....
b) pierwiastkiem ma być x=1/2
W(1/2)=...
c) pierwiastkiem ma być -sqrt(3)
Wsqrt(3))=...
ODPOWIEDZ