Suma współczynników wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
salieri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 wrz 2007, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: salieri »

Olicz sumę wszystkich współczynników wielomianu
\(\displaystyle{ p(x)= 3(x^{5}-x^{3}-1)^{2003}}\)
stojących przy nieparzystych potęgach.

Zastanawiam się, czy mogę to rozwiązać w taki sposób:

\(\displaystyle{ a_{5}+a_{3}+a_{0}= -1}\)

a_(..) - współczynnik wielomianu


\(\displaystyle{ Suma= 3(a_{5}+a_{3}+a_{0})^{2003}}\)
\(\displaystyle{ Suma= 3(-1)^{2003}}\)
\(\displaystyle{ Suma= -3}\)

Jak myślicie ?
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: JarTSW »

P(1)=3(1-1-1)^2003=-3

Tak powinno być
salieri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 wrz 2007, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: salieri »

Czyli mogę sobie bezkarnie podstawić za 'x' jedynkę ?
I wtedy jestem pewien, że dla pozostałych 'x' jest tak samo ?

hmm, chyba to oczywiste, bo przecież 'x' nie wpływa na wartość współczynników
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: natkoza »

tak.... bo zauważ, że jak w miejsce x podstawisz 1 to zostaną ci same współczyniiki, które stoją przy x
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: JarTSW »

W tym wypadku tak, takie twierdzenie było, że W(1) jest równe coś tam, ale nie mam zapisanego w zeszycie, bo wtedy przy tablicy byłem, jak nasza nauczycielka od matematyki nam je objaśniała
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: natkoza »

no i z tego właśnie twierdzenia korzystasz zawsze jak pytają o sumę współczynników, wiec lepiej sobie je uzupełnij
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: JarTSW »

Oto twierdzenie:
suma wszystkich współczynników wielomianu jest równa wartości tego wielomianu dla 1
ODPOWIEDZ