Parametr a podzielność przed dwumian.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karusia1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 1 paź 2007, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: racibórz
Podziękował: 26 razy

Parametr a podzielność przed dwumian.

Post autor: karusia1234 »

Dla jakich wartości parametru a wielomian

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} - (2a+1) x^{2} + \frac{7}{2} x + a^{2} - 9}\)

jest podzielny przez dwumian g(x) = x-2 ?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2007, o 20:08 przez karusia1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Parametr a podzielność przed dwumian.

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
karusia1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 1 paź 2007, o 16:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: racibórz
Podziękował: 26 razy

Parametr a podzielność przed dwumian.

Post autor: karusia1234 »

ale jak do tego dojść?
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Parametr a podzielność przed dwumian.

Post autor: setch »

ODPOWIEDZ