rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+9x+6=0}\)
równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: racibórz
- Podziękował: 26 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
równanie
\(\displaystyle{ x^3+4x^2+9x+6=(x+1)(x^2+3x+6)}\)
Ponieważ wyróżnik trójmianu \(\displaystyle{ x^2+3x+6}\) wynosi \(\displaystyle{ \Delta=3^2-4\cdot1\cdot6=-27}\) jest ujemny, więc równanie
\(\displaystyle{ x^3+4x^2+9x+6=0}\) ma w liczbach rzeczywistych tylko jedno rozwiązanie: x=-1.
Ponieważ wyróżnik trójmianu \(\displaystyle{ x^2+3x+6}\) wynosi \(\displaystyle{ \Delta=3^2-4\cdot1\cdot6=-27}\) jest ujemny, więc równanie
\(\displaystyle{ x^3+4x^2+9x+6=0}\) ma w liczbach rzeczywistych tylko jedno rozwiązanie: x=-1.