Rozłóż wielomian na czynniki stosując metodę wyłączania wspólnego czynnika:
a)\(\displaystyle{ W(x)=x^2(x+2)-4(x+2)}\)
b)\(\displaystyle{ W(x)=x^3(x-1)-(x-1)}\)
c)\(\displaystyle{ W(x)=x(x^2-6x+9)-3(x^2-6x+9)}\)
d)\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-9)(x+2)+3(x-3)}\)
Bardzo proszę chociaż o jakieś wskazówki
Rozłóż wielomian na czynniki..
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Rozłóż wielomian na czynniki..
a)\(\displaystyle{ W(x)=x^2(x+2)-4(x+2)=(x^2-4)(x+2)=(x-2)(x+2)(x+2)}\)
[ Dodano: 19 Listopada 2007, 17:04 ]
reszta analogicznie
[ Dodano: 19 Listopada 2007, 17:04 ]
reszta analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rozłóż wielomian na czynniki..
b)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3(x-1)-(x-1)=(x^3-1)(x-1)=(x-1)(x^2+x+1)(x-1)=(x-1)^2(x^2+x+1)}\)
c)
\(\displaystyle{ W(x)=x(x^2-6x+9)-3(x^2-6x+9)=(x-3)(x^2-6x+9)=(x-3)(x-3)^2=(x-3)^3}\)
d)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-9)(x+2)+3(x-3)=(x-3)(x+3)+3(x-3)=(x-3)(x-3+3)=x(x-3)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3(x-1)-(x-1)=(x^3-1)(x-1)=(x-1)(x^2+x+1)(x-1)=(x-1)^2(x^2+x+1)}\)
c)
\(\displaystyle{ W(x)=x(x^2-6x+9)-3(x^2-6x+9)=(x-3)(x^2-6x+9)=(x-3)(x-3)^2=(x-3)^3}\)
d)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-9)(x+2)+3(x-3)=(x-3)(x+3)+3(x-3)=(x-3)(x-3+3)=x(x-3)}\)