Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}+3x-2}{x^{3}+5x^{2}+6x}}\)
mógłby ktoś podać chociaż same odp w celu sprawdzenia?
dziedzina i miejsca zerowe funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
dziedzina i miejsca zerowe funkcji
\(\displaystyle{ x^3+5x^2+6x\not=0 x(x^2+5x+6)\not= 0 x(x+2)(x+3)\not=0 x\not=0 x\not=-2 x\not= -3\\
\frac{x^2+3x-2}{x^3+5x^2+6x}=0 x^2+3x-2=0 (x+2)(x+1)=0 x=-1}\)
\frac{x^2+3x-2}{x^3+5x^2+6x}=0 x^2+3x-2=0 (x+2)(x+1)=0 x=-1}\)