rozklad wielomianu na czynniki
rozklad wielomianu na czynniki
1, \(\displaystyle{ 2x^{4}}\)+\(\displaystyle{ x^{3}}\)+\(\displaystyle{ 4x^{2}}\)+\(\displaystyle{ x+2}\)
2, \(\displaystyle{ x^{3}}\) -\(\displaystyle{ 3x+2}\)
3, \(\displaystyle{ 4x^{4}}\)+\(\displaystyle{ 5x^{2}}\)+\(\displaystyle{ 1}\)
4, \(\displaystyle{ (x^{2}+3x)^{2}}\)-\(\displaystyle{ 9x^{2}}\)
[ Dodano: 17 Listopada 2007, 21:16 ]
Prosze o wzory z ktorych moge skorzystac
2, \(\displaystyle{ x^{3}}\) -\(\displaystyle{ 3x+2}\)
3, \(\displaystyle{ 4x^{4}}\)+\(\displaystyle{ 5x^{2}}\)+\(\displaystyle{ 1}\)
4, \(\displaystyle{ (x^{2}+3x)^{2}}\)-\(\displaystyle{ 9x^{2}}\)
[ Dodano: 17 Listopada 2007, 21:16 ]
Prosze o wzory z ktorych moge skorzystac
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rozklad wielomianu na czynniki
"zgadujesz" jeden pierwiastek.... później dzielisz przez niego i zwijasz otrzymany wynik ze zworu skróconego mnożenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rozklad wielomianu na czynniki
w takim razie skorzystamu z następującego twierdzenia:
Jeżeli współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ a_nx^n + a_n-1x^n-1 + ... + a_1x + a_0}\) , gdzie \(\displaystyle{ an\not=0}\), są liczbami całkowitymi i wielomian ma miejsce zerowe r będące liczbą całkowitą, to r jest dzielnikiem wyrazu wolnego.
czyli w naszym przypadru kandydatami na bycie pierwiastkami tego wielomiany sa liczby \(\displaystyle{ -2,-1.1,2}\) teraz badamy wartość w wych liczbach i jak już znajdziemy jeden pierwiastek, to wykonujemy przez niego dzielenie
Jeżeli współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ a_nx^n + a_n-1x^n-1 + ... + a_1x + a_0}\) , gdzie \(\displaystyle{ an\not=0}\), są liczbami całkowitymi i wielomian ma miejsce zerowe r będące liczbą całkowitą, to r jest dzielnikiem wyrazu wolnego.
czyli w naszym przypadru kandydatami na bycie pierwiastkami tego wielomiany sa liczby \(\displaystyle{ -2,-1.1,2}\) teraz badamy wartość w wych liczbach i jak już znajdziemy jeden pierwiastek, to wykonujemy przez niego dzielenie
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rozklad wielomianu na czynniki
3.
\(\displaystyle{ 4x^4+5x^2+1\\
t:=x^2\\
4t^2+5t+1\\
\Delta_{t}=25-4\cdot 4\cdot 1=9\\
\sqrt{\Delta_{t}}=3\\
t_{1}=\frac{-5-3}{8}=-1 x^2=-1\\
t^{2}=\frac{-5+3}{8}=-\frac{1}{4} x^2=-\frac{1}{4}}\)
w obu przypadkach mamy sprzeczność, czyli ten wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
\(\displaystyle{ 4x^4+5x^2+1\\
t:=x^2\\
4t^2+5t+1\\
\Delta_{t}=25-4\cdot 4\cdot 1=9\\
\sqrt{\Delta_{t}}=3\\
t_{1}=\frac{-5-3}{8}=-1 x^2=-1\\
t^{2}=\frac{-5+3}{8}=-\frac{1}{4} x^2=-\frac{1}{4}}\)
w obu przypadkach mamy sprzeczność, czyli ten wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, o 22:51 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
rozklad wielomianu na czynniki
w odpowiedzi jest : \(\displaystyle{ (x^{2}}\)+\(\displaystyle{ 1)}\)\(\displaystyle{ (4x^{2}+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rozklad wielomianu na czynniki
no jak się uprzesz to można to tak zapisać, ale raczej ci to sie później nie przyda
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+1)(x^{2}+\frac{1}{4})}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+1)(x^{2}+\frac{1}{4})}\)