reszta z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
reszta z dzielenia wielomianu
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(x^2-3x+1)^{2005}}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(X)=x^2-4x+3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)Q(x)+R(x)}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ R(x)=ax+b \\ \\ (x^2-3x+1)^{2005}=(x^2-4x+3)Q(x)+ax+b \\ (x^2-3x+1)^{2005}=(x-1)(x-3)Q(x)+ax+b \\ W(1)=(-1)^{2005}=-1 W(1)=a+b \\ W(3)=1^{2005}=1 W(3)=3a+b}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=-1 \\ 3a+b=1 \end{cases} \\ \\ a=1 \ \ , \ \ b=-2 R(x)=x-2}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ R(x)=ax+b \\ \\ (x^2-3x+1)^{2005}=(x^2-4x+3)Q(x)+ax+b \\ (x^2-3x+1)^{2005}=(x-1)(x-3)Q(x)+ax+b \\ W(1)=(-1)^{2005}=-1 W(1)=a+b \\ W(3)=1^{2005}=1 W(3)=3a+b}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=-1 \\ 3a+b=1 \end{cases} \\ \\ a=1 \ \ , \ \ b=-2 R(x)=x-2}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, o 22:45 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
reszta z dzielenia wielomianu
Dlaczego za resztę przyjmujemy \(\displaystyle{ ax+b}\)?
\(\displaystyle{ W(1)=a+b}\) - chyba tak tam powinno być
I poniżej powinno być chyba \(\displaystyle{ W(3)}\) a nie \(\displaystyle{ w(1)}\).
\(\displaystyle{ W(1)=a+b}\) - chyba tak tam powinno być
I poniżej powinno być chyba \(\displaystyle{ W(3)}\) a nie \(\displaystyle{ w(1)}\).