wielomian z potęgami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

wielomian z potęgami

Post autor: LySy007 »

Wielomia \(\displaystyle{ W(x)}\), po wykonaniu potęgowania i dokonaniu redukcji wyrazów podobnych , zapisano w postaci \(\displaystyle{ W(x)=a_{n}x^n+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_{2}x^2+a_{1}x+a_{0}}\). Oblicz sumę \(\displaystyle{ a_{n}+a_{n-1}+..+a_{2}+a_{1}+a_{0}}\), jeżeli \(\displaystyle{ W(x)=(x^4-9x^2+7)^{2005}}\).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, o 20:18 przez LySy007, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

wielomian z potęgami

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ a_{n}+a_{n-1}+..+a_{2}+a_{1}+a_{0}=W(1)=(1^{4}-9*1^{2}+7)^{2005}=-1}\)
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

wielomian z potęgami

Post autor: LySy007 »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ