\(\displaystyle{ ( 12x^{4}+4x^{3}+4x^{2}-x-6):(2x^{2}-1)=}\)
Z góry dzięki
Dzielenie wielomianu
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Dzielenie wielomianu
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
( 12x^{4}+4x^{3}+4x^{2}-x-6):(2x^{2}-1) = 6x^2 + 2x + 5 \\
\underline{-12x^4 + 6x^2} & & \\
\qquad 4x^3 + 10x^2-x-6 & & \\
\qquad \ \ \underline{-4x^3 + 2x} & &\\
\qquad \qquad \qquad 10x^2 + x - 6 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-10x^2 + 5} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad x-1 & & \\
\end{array}}\)
( 12x^{4}+4x^{3}+4x^{2}-x-6):(2x^{2}-1) = 6x^2 + 2x + 5 \\
\underline{-12x^4 + 6x^2} & & \\
\qquad 4x^3 + 10x^2-x-6 & & \\
\qquad \ \ \underline{-4x^3 + 2x} & &\\
\qquad \qquad \qquad 10x^2 + x - 6 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-10x^2 + 5} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad x-1 & & \\
\end{array}}\)