reszta z dzielenia wielomianow
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
reszta z dzielenia wielomianow
Reszta z dzielenia wielomainu W(x) przez x+1 wynosi 3, a reszta z dzielenia W(x) przez x-2 wynosi 15. Znajdz reszte, ktora otrzymamy, dzielac W(x) przez (x+1)(x-2)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
reszta z dzielenia wielomianow
\(\displaystyle{ W(-1)=3\\
W(2)=15\\
W(x)=(x+1)(x-2)\cdot Q(x)+ax+b\\
W(-1)=-a+b\\
W(2)=2a+b\\
\begin{cases} -a+b=3\\2a+b=15\end{cases}}\)
Rozwiazujesz i masz reszte postaci ax+b POZDRO
W(2)=15\\
W(x)=(x+1)(x-2)\cdot Q(x)+ax+b\\
W(-1)=-a+b\\
W(2)=2a+b\\
\begin{cases} -a+b=3\\2a+b=15\end{cases}}\)
Rozwiazujesz i masz reszte postaci ax+b POZDRO
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 14:56 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.