rozłóż na czynniki wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
magdamala20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: głubczyce

rozłóż na czynniki wielomian

Post autor: magdamala20 »

Rozłóż wielomian na czynniki najniższego stopnia:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+3x^{2}-3x+2}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozłóż na czynniki wielomian

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+3x^{2}-3x+2=x^{4}-3x^{3}+3x^{2}-3x+3-1= \\ =(x-1)(x+1)(x^2+1)-3x^2(x-1)-3(x-1)= (x-1)((x+1)(x^2+1)-3x^2-3)= \\ =(x-1)(x^3-2x^2+x-2)=(x-1)(x^2(x-2)+(x-2))=(x-1)(x-2)(x^2+1)}\)
magdamala20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: głubczyce

rozłóż na czynniki wielomian

Post autor: magdamala20 »

dziękuje bardzo za pomoc pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ