Rozwiąz w liczbach calkowitych rownanie
(x+1)(y-2)=2
Rozwiąz w liczbach calkowitych rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 1 lis 2007, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szqlka
- Podziękował: 10 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Rozwiąz w liczbach calkowitych rownanie
\(\displaystyle{ x -1 \hbox{ oraz } y 2}\)
\(\displaystyle{ y-2=\frac{2}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2}{x+1}+2}\)
\(\displaystyle{ x+1 = -2 \hbox{ lub } x+1 = -1 \hbox{ lub } x+1 = 1 \hbox{ lub } x+1=2}\)
\(\displaystyle{ x = -3 \hbox{ lub } x = -2 \hbox{ lub } x = 0 \hbox{ lub } x=1}\)
Rozwiązania - parami (x,y) \(\displaystyle{ (-3,1),(-2,0),(0,4),(1,3)}\)
\(\displaystyle{ y-2=\frac{2}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{2}{x+1}+2}\)
\(\displaystyle{ x+1 = -2 \hbox{ lub } x+1 = -1 \hbox{ lub } x+1 = 1 \hbox{ lub } x+1=2}\)
\(\displaystyle{ x = -3 \hbox{ lub } x = -2 \hbox{ lub } x = 0 \hbox{ lub } x=1}\)
Rozwiązania - parami (x,y) \(\displaystyle{ (-3,1),(-2,0),(0,4),(1,3)}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007, o 18:17 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 1 lis 2007, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szqlka
- Podziękował: 10 razy