zadanie z trescia - poziom rozszerzony

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
martina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: slask

zadanie z trescia - poziom rozszerzony

Post autor: martina »

dwoch robotnikow wykonalo pewna prace w ciagu 10 godzin. gdyby pierwszy z nich wykonal 1/3 czesci pracy , a nastepnie drugi dokonczyl reszte , to zajeloby to im 25 godzin. w ciagu ilu godzin wykonalby te prace kazdy z robotnikow pracujac samodzielnie ?
Awatar użytkownika
Aguskaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 15 razy

zadanie z trescia - poziom rozszerzony

Post autor: Aguskaq »

a wiec tak :
x+y=10
1/3x+2/3y=25
x=?
y=?

x+y=10 => x=10-y

1/3x+2/3y=25
1/3(10-y)+2/3y=25
y=65
x=55

Jeden wykonal by w 55 godzin drugi w 65 godzin.
ODPOWIEDZ