Równania, nierówności, reszta z dzielenia i podzielnoś

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ilybj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zielona góra

Równania, nierówności, reszta z dzielenia i podzielnoś

Post autor: ilybj »

Kochani, mam do was parę pytanek, jakbyście mogli pomóc, byłabym bardzo wdzięczna.
1. Po pierwsze, nie wychodzi mi rozwiązanie tych trzech równań:
\(\displaystyle{ 2x^3+3=x^2+6x}\)
\(\displaystyle{ 1-x^3=x^2-x}\)
\(\displaystyle{ x^4-8x=8-x^3}\)
2. Za nic nie wychodzi mi to dzielenie
\(\displaystyle{ -3x^3-x^2+3x-4}\) \(\displaystyle{ Q(x)= x^2-4}\)
3. Nie kminie jak niby rozwiązać zad. na podstawie takiego polecenia i danych
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez:
a) (x-3)(x+2) jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez x-3 wynosi 7, a przez x+2 wynosi
-3
4. Nie wiem tez tego:(
znajdz pozostałe pierwiastki tego równania:
\(\displaystyle{ x^3+3x^2-4=0, \ x_0=1}\)
5. I tego max nie kminie, nierówność
\(\displaystyle{ x^3+6x^2+6x>-5}\)

Po pierwsze: dział.
Po drugie: "wielomiany:(((" naprawdę nie jest regulaminowym tematem...
Po trzecie: \(\displaystyle{ x3=3\cdot x}\), a x do potęgi trzeciej zapisujemy: \(\displaystyle{ x^3}\).
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, o 19:46 przez ilybj, łącznie zmieniany 1 raz.
greey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 11 lis 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 2 razy

Równania, nierówności, reszta z dzielenia i podzielnoś

Post autor: greey »

1)
a)
podstaw pod x=-1
b)
podstaw pod x=1
c)
podstaw pod x=1 potem suzkaj dalej czegos
ODPOWIEDZ