Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 289
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: TomciO »

A propo tematu - da sie rozlozyc: \(\displaystyle{ n^8 + n^6 + n^4 + n^2 + 1}\)? Gdzie n to liczba naturalna i tak samo zalezy mi zeby wszystkie czynniki po rozlozeniu dalej byly naturalne...
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: g »

da sie. zauwaz ze wyrazy tworza ciag geometryczny. podstaw do wzoru na sume takich wyrazow. dalej wzory skroconego mnozenia i wyjdzie ladny wynik, bedacy iloczynem dwoch wielomianow stopnia 4. a one sie juz chyba dalej ladnie nie rozloza, ale kto wie. nie spawdzalem.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 289
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: TomciO »

Mamy \(\displaystyle{ n^{10}-1/(n^2-1)}\) i co z tym zrobic? Po uzyciu wzorow i skroceniu wychodzi to co bylo na poczatku : P.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: olazola »

Na przyszłość nie dopisuj swoich zadań do czyjegoś tematu, tylko zakładaj nowy.
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: _el_doopa »

\(\displaystyle{ n^8+n^6+n^4+n^2+1=(n^4+3n^2+1-\sqrt{5}n(n^2+1))(n^4+3n^2+1+\sqrt{5}n(n^2+1))}\)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: Zlodiej »

_el_doopa,

\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) nie jest naturalne.

TomciO,

Jak to do początku ?

\(\displaystyle{ \large \frac{n^{10}-1}{n^2-1}=\frac{(n^5-1)(n^5+1)}{(n-1)(n+1)}=\frac{(n-1)(n^4+n^3+n^2+n+1)(n+1)(n^4-n^3+n^2-n+1)}{(n-1)(n+1)}=(n^4+n^3+n^2+n+1)(n^4-n^3+n^2-n+1)}\)
TomciO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 289
Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 38 razy

Przedstaw w postaci iloczynu n^8+n^6+n^4+n^2+1

Post autor: TomciO »

O Jezus faktycznie. Dzieki :/.
ODPOWIEDZ