\(\displaystyle{ f(x)=4 x^{4}-4x^{3}-9x^{2}+x+2}\)
\(\displaystyle{ g(x)=7x^{2}-15x+2}\)
Wyznacz te argumenty dla których f(x) i g(x) przyjmują tą samą wartość...
Próbowałem rozwiązać ale moje wyniki są inne z tymi co w odpowiedziach tj. (-1 ; -0,5 ; 0,5 ; 2)
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Argumenty dla których f(x) i g(x) mają tą samą wartośÄ
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Argumenty dla których f(x) i g(x) mają tą samą wartośÄ
Przyrównujesz funkcje do siebie i wyliczasz x dla jakich są równe wartości.
\(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
\(\displaystyle{ 4 x^{4}-4x^{3}-9x^{2}+x+2=7x^{2}-15x+2}\)
Wyniki wychodzą:
-2, 0, 1, 2.
(te co podałeś to sa Twoje czy rzekome prawidłowe?)
Jeśli tak robiłeś to napisz dalsze swoje rachunki to się sprawdzi.
\(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
\(\displaystyle{ 4 x^{4}-4x^{3}-9x^{2}+x+2=7x^{2}-15x+2}\)
Wyniki wychodzą:
-2, 0, 1, 2.
(te co podałeś to sa Twoje czy rzekome prawidłowe?)
Jeśli tak robiłeś to napisz dalsze swoje rachunki to się sprawdzi.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Argumenty dla których f(x) i g(x) mają tą samą wartośÄ
To daj spokój odpowiedziom, jeśli tylko nie pomyliłem się przy wklepywaniu tych funkcji do Mathematici to wyniki które Ci napisalem są dobre. Skoro Tobie wyszły takie same to wszystko jest ok.