Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku \(\displaystyle{ x+5}\), wysokości \(\displaystyle{ x^{2}-10x+25}\).
A) Wyznacz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
B) Wyznacz dziedzinę tej funkcji
C) Oblicz dla jakiej wartości \(\displaystyle{ x}\) objętość tego prostopadłościanu wynosi \(\displaystyle{ 1521}\)
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat...
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat...
a}
\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} -10x +25)}\)
b)
D=R
c)\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} -10x +25) = 1521}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} -10x +25) - 1521 = 0}\)
wymnozyc i znalesc miejsca zerowe
\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} -10x +25)}\)
b)
D=R
c)\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} -10x +25) = 1521}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} -10x +25) - 1521 = 0}\)
wymnozyc i znalesc miejsca zerowe