Wielomiany cz.2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tygrysek_gdynia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lis 2007, o 18:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Wielomiany cz.2

Post autor: Tygrysek_gdynia »

Jeszcze jedno zadanie (trudniejsze ale może przyszłoby Wam coś do głowy) :
Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) stopnia wyższego niż 2 wynosi 4, zaś suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa się sumie współczynników przy jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę powstałą z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=3x2 - 3.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Wielomiany cz.2

Post autor: Piotr Rutkowski »

Mała podpowiedź, co do warunków zadania:
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wielomiany cz.2

Post autor: Lorek »

a \(\displaystyle{ W(1)=4}\) i po zadaniu.
ODPOWIEDZ