funkcja wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
funkcja wielomianowa
Funkcja f jest określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)= -\frac{1}{6}x^{3} - \frac{1}{2}x^{2}+ \frac{3}{2}x + \frac{9}{2}}\). Dla jakich x wartości f(x) sa dodatnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraśnik
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 5 razy
funkcja wielomianowa
\(\displaystyle{ f(x)=-\frac{1}{6}(x^3+3x^2-9x-27)=-\frac{1}{6}(x-3)(x+3)^2}\)
aby f(x) było dodatnie to (x-3) musi być ujemne ponieważ \(\displaystyle{ (x+3)^2}\) jest zawsze dodatnie, a więc f(x)>0 dla x
aby f(x) było dodatnie to (x-3) musi być ujemne ponieważ \(\displaystyle{ (x+3)^2}\) jest zawsze dodatnie, a więc f(x)>0 dla x
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraśnik
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 5 razy