równanie wielomianowe z trójmianem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

równanie wielomianowe z trójmianem

Post autor: Tinia »

Zad. Dla jakich wartości parametru a wielomian
W(x)=\(\displaystyle{ (x+2)(x^{122}-3(a+1)x^{3} + 4x^{2} - a^{2}x + a-5)}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x^{2}+3x+2}\)?? Odpowiedź uzasadnij

No i ja zrobiłam to tak, ale nie jestem pewna, jesli jest xle to prosze o pomoc
więc jeśli by rozłozyć trójmian\(\displaystyle{ x^{2}+3x+2}\) to toby wygladało tak
\(\displaystyle{ x(x+2)(x+2)}\) czyli \(\displaystyle{ (x+1)(x+2)}\)
czyli x=-1 i x=-2
więc W(-1)=0 i to z tego mi wychodzi, ze \(\displaystyle{ a_{1}=-2- \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}=-2+\sqrt{2}}\)

a, z W(-2)=0 i nic nie wychodzi
Tordek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 4 lis 2007, o 09:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

równanie wielomianowe z trójmianem

Post autor: Tordek »

tam jest chyba bład w zapisie, jak deklarujesz wielomian masz \(\displaystyle{ x^{122}}\)
jak mozesz popraw wtedy zobacze ocb.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

równanie wielomianowe z trójmianem

Post autor: Tinia »

jest ok, tak ma byc
ODPOWIEDZ