Równianie wielomianowe z parametrem m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Równianie wielomianowe z parametrem m

Post autor: Tinia »

Zad. Dla jakich wartosci parametru m wielomian
w(x)=\(\displaystyle{ x^{17} - mx^{3} +(m-2)x^{2} - 2x + m^{2} - 2}\) jest podzielny przez dwumian x+1
No i nie jestem pewna czy dobrze to zrobiłam, wiec jesli nie prosze o pomoc
W(-1)=0
W(-1) =\(\displaystyle{ -1 +m+m-2+2 + m^{2} -2}\)
\(\displaystyle{ m^{2} +2m+1=0}\)
\(\displaystyle{ \nabla =4-4=0}\)
więc m= -1
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

Równianie wielomianowe z parametrem m

Post autor: matekleliczek »

Tinia pisze:\(\displaystyle{ m^{2} +2m+1=0}\)
a powinno być (źle policzone)

\(\displaystyle{ m^2+2m-3=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta =4+12=16}\)

\(\displaystyle{ m_{1}=\frac{-2-4}{2}=-3}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=\frac{-2+4}{2}=1}\)
ODPOWIEDZ