wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szarooka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2007, o 11:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żory

wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych

Post autor: szarooka »

Witam, mam problem z takim oto zadaniem:
Sprawdź czy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^3 - 7x^2 - 24x + 45}\) dzieli się bez reszty przez dwumian \(\displaystyle{ (x+3)]}\), a następnie zapisz dany wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych ze współczynnikami całkowitymi.


\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(2x^3 - 7x^2 - 24x + 45) & : & (x+3) = 2x^2 - 13x + 15 \\
\ \ \underline -2x^3 - 6x^2} & & \\
\qquad -13x^2 - 24x + 45 & & \\
\qquad \ \ \underline{13x^2 + 36} & &\\
\qquad \qquad \qquad 15x + 45 & & \\
\qquad \ qquad \quad \ \ \underline -15x - 45} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad R = 0 & &
\end{array}}\)


Mam problem z drugą częścią zadania, bardzo prosze o pomoc.

Ps. za błędy w kodzie przepraszam

Pozdrawiam
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych

Post autor: andkom »

\(\displaystyle{ 2x^2-13x+15=(x-5)(2x-3)}\)
szarooka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2007, o 11:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żory

wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych

Post autor: szarooka »

Tylko, że ten wielomian ma być zapisany w postaci iloczynu trzech czynników liniowych.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ W(x)=2x^3 - 7x^2 - 24x + 45}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-5)(2x-3)(x+3)}\)
szarooka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 lis 2007, o 11:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żory

wielomian postaci iloczynu trzech czynników liniowych

Post autor: szarooka »

O właśnie o to mi chodziło. Dziękuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ